Gravel Garden

Curved beds were developed and planted with evergreen and deciduous shrubs and perennials, specifically picked to provide all year colour and structure. Planting included an acer, dogwood, several pieris and heucheras were used. A beautiful ornamental cherry and a sorbus completed the borders.

Finally, a mirror was placed on the back fence directly to reflect the pergola and bird bath. The clients chose that spot- a perfect fit and a great way to give the illusion of more space.

 

Two bespoke wooden raised beds were built at each side of the garden with wooden trellises to the wall space for more climbing roses, a particular favourite of the clients. Their differing aspects meant a wider choice of planting for each space, leaving some space for future planting. Two bespoke Jack and Jill benches were created from left-over timber, perfect to perch on with a cup of tea or glass of wine to admire the view!

 

Lastly, the remaining ground area was covered with a deep layer of gravel, broken up with stepping stone paths to the pergola and garage. 

 

The clients were a pleasure to work with, full of ideas and open to suggestions around these ideas .They are delighted with the transformation of their space and now look forward to building on the planting in future seasons.

Our clients had recently moved into a new build with a compact garden.  They wished for an easy maintenance but all-year round useable space for family entertaining and to attract wildlife, especially butterflies which were a particular favourite.

 

Their brief included some structural height and the use of wood throughout to compliment their preference for more hard landscaping rather than lawn. They had drawn up a list of planting ideas, specifically scented plants and coloured stems/foliage and requested assistance with more general planting. They also wished to enjoy the pleasure of adding to the planting scheme in the future as the garden 'bedded in'.

 

Their vision was of curves rather than straight edges with raised beds and no mowing to future-proof the garden as they get older. We engaged in several very useful discussions, suggesting a number of ideas to bring their dream garden to life.

 

The patio was enlarged to allow for adequate outdoor dining space adjacent to french doors which led directly from the indoor living space. A stone circle was laid, providing a link between the patio and the top end of the garden, where a bespoke pergola was built to provide support for a scented climbing rose and jasmine. Paving underneath meant this could be used for pots or a seat in the future.

 

Copyright © 2020 Sublime Garden Design  All rights reserved
Website Design by Cheryl Lucas Illustration